Albergen

Adres
Ootmarsumsestraat, Albergen

Albergen

Het is aan niets meer te zien in Albergen, maar op de plek van de huidige St. Pancratiuskerk stond ooit het grootste klooster van Twente.

In 1407 gesticht, kende het in de daaropvolgende jaren een gestage groei. Aan het einde van de 16e eeuw raakte het ontvolkt, onder meer omdat de openlijke beleving van het katholieke geloof in de Republiek der Verenigde Nederlanden was verboden. In de 18e eeuw werd het grote complex gesloopt. Ter herinnering hieraan is in 2001 naast de kerk een maquette van het klooster geplaatst.

Monnikspij en duif (Albergen)

Aan de gevel van de St. Pancratiuskerk vinden we een monnikspij en een duif, beide uitgevoerd in blauwgroen email. De lege pij symboliseert het verdwenen Antoniusklooster van Albergen, terwijl de duif laat zien dat hun geest nog volop aanwezig is in de Albergse gemeenschap. Sennema gebruikt hier blauw als de kleur van de hemel en groen als de kleur van de hoop.

Akkoord

Deze website maakt gebruik van Cookies om jouw bezoek aan onze website nog gemakkelijker en persoonlijker te maken. Lees meer