Havezate Herinckhave

Idyllisch en groen landgoed gelegen nabij het dorpje Fleringen. Waar een katholiek schuilkerkje in het bouwhuis herinnert aan minder tolerante rijden. Een watermolen zorgde destijds voor een extra bron van inkomsten.

Herinckhave ligt ten zuidoosten van Tubbergen nabij het dorpje Fleringen. Het gehele landgoed ligt in de gemeente Tubbergen. De totale oppervlakte omvat ongeveer 46 hectare.

Bewoond landgoed met watermolen en huiskapelletje in typisch Twents landschap!

Bijzonderheden

Per jaar wandelen, fietsen of rijden ruim 10.000 bezoekers langs de havezate. Vrijwilligers van "De wandelende Tak" uit Tubbergen zijn actief bij het onderhoud van lanen, bospaden en beekoevers. Ook door de inzet van vrijwilligers draait eens per maand de watermolen.

Er ligt een geo-cache op het landgoed verborgen! De afgelopen jaren is veel werk gestoken in restauratie van de havezate. Zo is het luidklokje op de kapel om 12 uur en om 6 uur 's middags weer in volle glorie te horen. Met subsidie van de provincie Overijssel zijn de affuiten (het onderstel) van een tweetal kanonnetjes op het voorplein hersteld, evenals de eikenhouten wieltjes. Deze kanonnetjes hebben aanvankelijk voor havezate De Eeshof in Tubbergen gestaan, maar zijn zo'n 100 jaar geleden op het voorplein van Herinckhave geplaatst.

Geschiedenis

De naam van de havezate komt voor het eerst voor in 1337, wanneer er in het leenregister van Otto van Bentheim melding wordt gemaakt van de 'Hof te Vlederingen'. In 1415 werd Herman Grubbe door de bisschop van Utrecht met Herinckhave beleend.

De havezate werd achtereenvolgens bewoond door de geslachten Grubbe (van 1428 tot 1723) en Von Bönninghausen (vanaf 1723). Voor die tijd woonde het geslacht Vlethinge er ruim 300 jaar.

Ludovicus Von Bönninghausen - sinds 1869 heer van Herinckhave - was lid van Provinciale Staten van Overijssel en daarnaast gedurende 55 jaren burgemeester van Tubbergen. Omdat zijn 6 kinderen het niet eens konden worden over de verdeling van de nalatenschap, werd in 1917 besloten tot openbare verkoop van Herinckhave. Het landgoed bestond toen uit ruim 600 hectare landerijen, heide, bossen en 35 boerenhofsteden.

De havezate werd inclusief 48 hectare, teruggekocht door de 4e zoon Meinrad. Dit vormt de basis van het huidige landgoed. De in 1959 grotendeels afgebrande en sedertdien onbewoonde havezate werd in erfpacht overgedragen aan de Overijsselse Kastelen Stichting met het oogmerk deze te restaureren. Restauratie in overleg met en met goedkeuring en financiële middelden van Gemeente Tubbergen, Provincie Overijssel, Het Oversticht, IJsselcentrale NV en de Stichting Edwina van Heek, vond plaats in de periode 1976-78. De havezate is opnieuw bewoond vanaf 1978 en sedert 2012 weer door de familie Von Bönninghausen, die bovendien in 2010 het erfpachtsrecht terug kocht van de Kastelenstichting.

Trouwen op Landgoed Herinckhave

Denk je nou, op deze idyllische plek zou ik wel willen trouwen? Dan heb je geluk want dat kan! In samenwerking met 't Oale Roadhoes is het mogelijk om hier je huwelijk te sluiten. Stel je eens voor dat je in je prachtige oldtimer of blitse bolide zo voor dit statige gebouw aan komt rijden. Op de binnenplaats geven jullie elkaar het ja-woord! Daarna wordt er natuurlijk geproost met bubbels én snijd je de bruidstaart aan. Of wat dacht je van een gezellige lunch? Ontdek de mogelijkheden voor het trouwen op dit landgoed in Twente via 't Oale Roadhoes. .

Of bekijk de website www.herinckhave.nl/welkom/

contactinformatie

 

Herinckhaveweg 4
7666 LK Fleringen

Tip je vrienden

facebook twitter